Ριζότο με Καλαμάρια και Γαρίδες
Υλικά
- 225γρ γαρίδες
- 5 κ.σ. λάδι
- 600ml ζωμό κότας
- 1 πρέζα κρόκο Κοζάνης σε στίγματα
- 225γρ. καθαρισμένα καλαμάρια
- 1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι
- 1 ψιλοκομμένη σκελίδα σκόρδο
- 2 ξεφλουδισμένες ντομάτες
- 185γρ. ρύζι αρμπόριο
- 3 κ.σ. βερμούτ
- 50γρ. αρακάς
- αλάτι, πιπέρι, ξύσμα ενός λεμονιού
Εκτέλεση
Ξεφλουδίζετε τις γαρίδες και κρατάτε τα κελύφη. Ζεσταίνετε το λάδι σε βαθύ τηγάνι και τηγανίζετε τα κελύφη μέχρι να ροζίσουν. Προσθέτετε το ζωμό κότας και βράζετε αφαιρώντας τον αφρό. Τρίβετε τον κρόκο Κοζάνης στο ζωμό και χαμηλώνετε τη φωτιά. Αφήνετε να σιγοβράζει.
Ξεπλένετε τις γαρίδες και τα καλαμάρια και στεγνώνετε. Κόβετε τα καλαμάρια σε ροδέλες. Σε 2 κ.σ. λάδι τηγανίζετε τα καλαμάρια και τις γαρίδες για 1-2 λεπτά. Προσθέτετε το υπόλοιπο λάδι, το σκόρδο και το κρεμμύδι και μόλις μαλακώσουν, προσθέτετε τις ψιλοκομμένες ντομάτες και τηγανίζετε για 4-5 λεπτά. Ρϊχνετε το ρύζι και σωτάρετε για 3 λεπτά ανακατεύοντας.
Προσθέτετε το βερμούτ και αφήνετε σχεδόν να εξατμισθεί. Ρίχνετε το ζωμό κότας και τον αρακά στο ρύζι, αλατοπιπερώνετε. Δίνετε μια βράση, σκεπάζετε και χαμηλώνετε τη φωτιά. Σιγοβράζετε για 20 περίπου λεπτά ανακατεύοντας που και που, μέχρι το ρύζι να γίνει αλ ντέντε.
Ρίχνετε τις γαρίδες και τα καλαμάρια
με το ζωμό τους, σβήνετε τη φωτιά και αφήνετε για 2 λεπτά στο μάτι. Σερβίρετε γαρνίροντας με το ξύσμα λεμονιού.