Ριζότο με Κρόκο Κοζάνης
Υλικά
(για 6 μερίδες)
- Μία μεγάλη πρέζα Κρόκο Κοζάνης σε στίγματα
- 300 γρ ρύζι μπασμάτι
- 2 échalotes ψιλοκομμένα
- 3 καρφάκια γαρύφαλλο
- 2 κόκοι μπαχάρι
- 4 κόκοι μαύρο πιπέρι
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 1 φύλλο δάφνης
- 4 ξεφλουδισμένες ντομάτες
- αλάτι
Εκτέλεση
Θρυμματίζετε τον Κρόκο Κοζάνης με τα δάχτυλα και ανακατεύετε με 550ml ζεστό νερό. Πλένετε το ρύζι, το βάζετε σε ένα μπωλ σκεπασμένο με κρύο νερό και το αφήνετε να μουσκεύει για μισή ώρα.
Το στραγγίζετε και το αφήνετε να στεγνώσει για 10 λεπτά. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ρίχνετε το λάδι, τα échalotes, το μπαχάρι, το γαρύφαλο και το πιπέρι και τηγανίζετε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να τσιγαριστούν τα échalotes.
Τα προσθέτετε στο ρύζι, ανακατεύετε πολύ καλά και τα τηγανίζετε όλα μαζί για 4 λεπτά. Προσθέτετε το νερό με τον κρόκο, το φύλλο δάφνης και το αλάτι, σκεπάζετε και αφήνετε να πάρουν μια βράση. Χαμηλώνετε τη φωτιά και βράζετε για 15 λεπτά. Τεμαχίζετε στα τέσσερα τις ντομάτες, αφαιρείτε τους σπόρους και κόβετε σε κύβους και τις αφήνετε στην άκρη.
Κατεβάζετε το ρύζι από τη φωτιά και προσθέτετε τις ντομάτες ανακατεύοντας προσεκτικά. Σκεπάζετε και αφήνετε για 5 λεπτά. Σερβίρετε με ψητές γαρίδες σουβλάκι.