Χαλβάς με Κρόκο
Υλικά
- 1 φλ. ελαιόλαδο
- 1 φλ. σιμιγδάλι ψιλό
- 1 φλ. σιμιγδάλι χοντρό
- 300g τυρί γαίς τριμμένο
- 3 φλ. ζάχαρη
- 1 κ.γ. σκόνη κρόκου
- 4 φλ. νερό
- ½ φλ. σταφίδα κορινθιακή (μαύρη)
- ½ φλ. αμύγδαλο καβουρντισμένο
- 1 φλούδα λεμονιού
- 1 φλούδα πορτοκαλιού
- 1 κ.σ. κανέλα
- 1 ξυλάκι κανέλας
Εκτέλεση
Βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη, το ξυλάκι κανέλας, τον κρόκο, τις φλούδες λεμονιού και πορτοκαλιού.
Ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και μόλις πάρει βράση, βράζουμε ακόμη για 5’ το σιρόπι.
Αποσύρουμε το σιρόπι από τη φωτιά και το αφήνουμε στην άκρη.
Σε βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το ελαιόλαδο.
Προσθέτουμε το ψιλό και το χονδρό σιμιγδάλι.
Καβουρντίζουμε το σιμιγδάλι μέχρι να ροδίσει και να πάρει ένα σκούρο χρυσορόδινο χρώμα, για περίπου για 6-8′ λεπτά, ανακατεύοντας πάντα με ξύλινη κουτάλα.
Τότε, προσθέτουμε την κανέλα , τις σταφίδες και το αμύγδαλο κι ανακατεύουμε.
Με κουτάλα ρίχνουμε το ζεστό σιρόπι στο καβουρντισμένο σιμιγδάλι ανακατεύοντας. Προσθέτουμε το τριμμένο τυρί και ανακατεύουμε πολύ καλά.
Όσο ο σιμιγδαλένιος χαλβάς είναι ακόμα ζεστός, τον αδειάζουμε σε φόρμα.
Ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και μόλις πάρει βράση, βράζουμε ακόμη για 5’ το σιρόπι.
Αποσύρουμε το σιρόπι από τη φωτιά και το αφήνουμε στην άκρη.
Σε βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το ελαιόλαδο.
Προσθέτουμε το ψιλό και το χονδρό σιμιγδάλι.
Καβουρντίζουμε το σιμιγδάλι μέχρι να ροδίσει και να πάρει ένα σκούρο χρυσορόδινο χρώμα, για περίπου για 6-8′ λεπτά, ανακατεύοντας πάντα με ξύλινη κουτάλα.
Τότε, προσθέτουμε την κανέλα , τις σταφίδες και το αμύγδαλο κι ανακατεύουμε.
Με κουτάλα ρίχνουμε το ζεστό σιρόπι στο καβουρντισμένο σιμιγδάλι ανακατεύοντας. Προσθέτουμε το τριμμένο τυρί και ανακατεύουμε πολύ καλά.
Όσο ο σιμιγδαλένιος χαλβάς είναι ακόμα ζεστός, τον αδειάζουμε σε φόρμα.