• Post author:
  • Post category:Νέα
  • Post last modified:14 Νοεμβρίου, 2022
  • Reading time:1 mins read

Ερευνητικό Πρόγραμμα DIAS

Την Πέμπτη 16 Ιουνίου 2022, στο Πνευματικό κέντρο Κρόκου Κοζάνης, στις 19.00 πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση λήξης του ερευνητικού προγράμματος «Παρακολούθηση καλλιέργειας κρόκου Κοζάνης με
Μη επανδρωμένα Ιπτάμενα Οχήματα, Drone lnnovation in saffron Agriculture Surveillance (DIAS) το οποίο χρηματοδοτείται από την δράση ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ.

Ερευνητικό Πρόγραμμα DIAS

Το έργο DIAS υιοθετεί τεχνικές Αγροκαλλιέργειας Ακριβείας (Precision Agriculture) για να βοηθήσει τους καλλιεργητές Κρόκου:

  • να αντιδράσουν πιο γρήγορα σε απειλές (ζιζάνια, θηλαστικά)
  • να εξοικονομήσουν χρόνο στις μεθόδους που λαμβάνουν χώρα στις καλλιέργειες (πρόοδο της καλλιέργειας, αξιολόγηση τεχνικών προστασίας της)
  • να βελτιώσουν τις τιμές των μεταβλητών που αφορούν την καλλιέργεια σε πραγματικό χρόνο και να υπολογίσουν την απόδοση της.

Στην εκδήλωση λήξης πραγματοποιήθηκαν οι ακόλουθες παρουσιάσεις:

  • Παρουσίαση του έργου DIAS- “Παρακολούθηση καλλιέργειας Κρόκου Κοζάνης με Μη επανδρωμένα Ιπτάμενα Οχήματα” (Γενικά Στοιχεία, Στόχοι, Μέσα υλοποίησης)
  • Προκλήσεις στην καλλιέργεια κρόκου
  • Παρουσίαση τεχνολογιών που αξιοποιήθηκαν (Είδη drone, Αισθητήρες)
  • Παρουσίαση πλατφόρμας παρακολούθησης καλλιεργειών κρόκου με τη χρήση ενδείξεων από μη επανδρωμένα ιπτάμενα οχήματα (αποτελέσματα, συμπεράσματα)
  • Παρουσίαση εργαλείου κοστολόγησης επένδυσης σε σύγχρονες τεχνολογίες

Στο πρόγραμμα DIAS, το οποίο συντονίζει η Επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστήμιου Δυτικής Μακεδονίας, Ματίνα Μπίμπη,
συμμετέχουν

 

Η καλλιέργεια του Κρόκου αποτελεί αντικείμενο ιδιαίτερης σημασίας για τη περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας καθώς μεγάλο μέρος του πληθυσμού δραστηριοποιείται στο χώρο και λόγω της περιορισμένης γεωγραφικής κατανομής των καλλιεργειών, της ξεχωριστής μεθοδολογίας εμφύτευσης των σπόρων, αλλά και των μοναδικών παραγωγικών κινδύνων που αντιμετωπίζει απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή.

Το ερευνητικό έργο DIAS, (Drone Innovation in Agriculture Surveillance) στοχεύει στην ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου συστήματος αυτοματοποιημένης επίβλεψης της καλλιέργειας του κρόκου.

Το σύστημα 24ης παρακολούθησης καλλιεργειών Κρόκου σε πραγματικό χρόνο, θα βασίζεται στη λήψη και επεξεργασία ενδείξεων και εικόνων που παρέχονται από προηγμένα συστήματα παρακολούθησης και αναγνώρισης κινδύνων και έγκαιρης προειδοποίησης με βάση τις ενδείξεις ολοκληρωμένων δικτύων αισθητήρων καθώς και ιπτάμενων μη επανδρωμένων οχημάτων.

Με στόχο τη βελτίωση της παραγωγικής διαδικασίας, το ερευνητικό πρόγραμμα DIAS υιοθετεί και εισάγει τεχνικές “Αγροκαλλιέργειας Ακριβείας (ΑΑ)” (Precision Agriculture).

Η “Αγροκαλλιέργεια Ακριβείας” επιστρατεύει σύγχρονες Τεχνολογίες Πληροφορίας και Τηλεπικοινωνιών (ΤΠΕ) για τη μέτρηση, την παρατήρηση και την ανταπόκριση στη μεταβλητότητα που παρατηρείται στις καλλιέργειες.

Οι τεχνικές ΑΑ αξιοποιούν τεχνολογίες συλλογής και επεξεργασίας πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο όπως τα Ασύρματα Δίκτυα Αισθητήρων (ΑΔΑ) και τα Μη Επανδρωμένα Αέρια Οχήματα (ΜΕΑΟ) με στόχο την διευκόλυνση και τη βελτιστοποίηση των διαδικασιών στον τομέα της γεωργίας.

 

ΕΠΑνΕΚ 2014-2020 ΕΣΠΑ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ
Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης